De hybride warmtepomp is geen sjoemeldiesel

Home/Algmeen nieuws/De hybride warmtepomp is geen sjoemeldiesel

Arie en Martin Kroon vergeleken in de Volkskrant de warmtepomp met een sjoemeldiesel. Daarmee slaan ze de plank volledig mis, aldus Uneto VNI voorzitter Doekle Terpstra. De reactie van de heren Kroon kwam naar aanleiding van het door UNETO-VNI gepresenteerde manifest.

In het manifest pleit Uneto VNI voor een hogere rendementseis voor verwarmingsinstallaties. Dat moet ertoe leiden dat we in Nederland vanaf 2021 geen traditionele, gasgestookte cv-ketels meer plaatsen. In plaats daarvan stappen we over op hybride systemen: een elektrische warmtepomp die alleen op piekmomenten nog gebruik maakt van aardgas.

Ontwikkelingen
Volgens de heren Kroon wordt de elektriciteit die nodig is voor de warmtepomp grotendeels opgewekt met fossiele energie. Doekle Terpstra: “Dat is juist, maar daarbij staren ze zich blind op de situatie van vandaag en gaan ze voorbij aan de technologische ontwikkelingen.”

Binnen afzienbare tijd maken we kennis met nieuwe toepassingsmogelijkheden van zonne-energie, zoals integratie in daken, gevels en ramen, meent Terpstra. “De elektriciteit van zonnepanelen kunnen we binnenkort opslaan, terwijl ook het landelijk elektriciteitsnetwerk duurzamer wordt dankzij nieuwe zonnevelden en windparken. Een warmtepomp zonder CO2-uitstoot is op termijn wel degelijk bereikbaar.”

Isoleren en inregelen
Net als Arie en Martin Kroon vindt Doekle Terpstra dat we het energieverbruik moeten terugdringen door isoleren en optimaal inregelen. “Maar terwijl we dat doen, moeten we óók innoveren. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, hebben we alle opties nodig. En zeker de hybride warmtepomp, die óók goed toepasbaar is in oudere, minder goed geïsoleerde huizen.”

In het manifest dat Uneto VNU aan Diederik Samsom heeft overhandigd, staat niet dat Uneto VNI de cv-ketel in 2021 wil verbieden. Terpstra: “Wat we wél voorstellen is een rendementseis voor verwarmingsinstallaties. In de praktijk zal in de meeste gevallen alleen een combinatie van een cv-ketel met een duurzaam alternatief (hybride warmtepomp of zonneboiler) aan die eis kunnen voldoen.”

Financiering
Tegelijkertijd pleit Terpstra voor de beschikbaarheid van woning-gebonden financieringsmogelijkheden. “Bovendien stellen we nadrukkelijk dat de duurzame systemen beter en compacter moeten worden en minder geluid moeten maken. Alternatieve oplossingen, zoals aansluiting op een warmtenet, sluiten wij natuurlijk niet uit.”

Volgens de heren Kroon wijzen fabrikanten en installateurs duurzame koudemiddelen in de warmtepompen af. Maar dat is onjuist schetst Terpstra. “Conform EU-afspraken uit 2013 stappen fabrikanten steeds vaker over op milieuvriendelijke alternatieven.”

Onzin
De andere bewering: ‘jaarlijks lekt 6 procent koudemiddel weg’ vindt Doekle Terpstra zelfs complete onzin. “Het circuit is hermetisch gesloten en volledig van metaal. Daar lekt geen druppel uit weg. Daarnaast moeten monteurs voldoen aan strenge eisen. Ze moeten beschikken over een zogenaamd F-gassencertificaat.”

Grootste bottleneck
Als uitsmijter komen Arie en Martin Kroon aanzetten met ‘de grootste bottleneck’: het tekort aan technische vakmensen. Doekle Terpstra: “Hadden de heren de media een béétje gevolgd, dan zouden ze weten dat wij geen gelegenheid onbenut laten om publiek en politiek op die uitdaging te wijzen. En we constateren het niet alleen, we dóen er ook iets aan. Met een grootschalig opleidingsprogramma stomen we onze technici klaar voor nieuwe technieken.”

Gemopper en gebrek aan durf helpen het klimaat en de Groningers niet verder, weet Terpstra. “Voor een CO2-neutrale gebouwde omgeving is een vooruitstrevend beleid nodig, veel enthousiasme én goede ideeën. Die inzet mogen we van iedereen verwachten; óók van experts zoals Arie en Martin Kroon.”

Kies hier voor uw ketel!

2019-10-18T12:14:23+00:00
Go to Top